Tato křupavá a nadýchaná placka známá jako arabský chléb je základem mnoha tradičních jídel na Středním východě a přináší do vaší kuchyně autentický arabský zážitek. Vytvořit domácí pita placky není tak složité, jak by se mohlo zdát. Stačí několik jednoduchých surovin a trochu času a trpělivosti. Výsledkem bude čerstvě upečený chléb, který voní a chutná stejně dobře jako ten z místního trhu v Káhiře. Tato pita placka není jen obyčejným chlebem – je to multifunkční pochoutka, kterou můžete použít jako základ pro falafel, plněné pitas, nebo prostě jen namočit do olivového oleje a servírovat jako předkrm. Možnosti jsou nekonečné! Takže proč si nevytvořit malý kousek Blízkého východu přímo ve vaší vlastní kuchyni? Připravte si tyto domácí pita placky a dejte svému jídelnímu plánu exotický nádech, který potěší vaše chuťové pohárky!
Domácí Pita Placky – Arabský Chléb
Ingredients
- 2 hrnky hladká mouka
- 1 hrnek necelý voda, vlažná
- trochu cukr
- 1/2 lžičky sůl
- 1 lžička sušené droždí nebo 10 g čerstvého
Instructions
- Do prosáté mouky vsypte droždí, cukr, sůl a postupně zapracovávejte vlažnou vodu. Nejlepší bude, když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé. Poté těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
- Těsto vyjměte, propracujte a rozdělte na čtyři díly. Z každého vyválejte placku tenkou cca 4 mm a nechte ještě 10 minut odpočívat. Pečte nasucho v troubě rozpálené na 220 °C na nejnižším patře trouby.
- Z jedné strany pečte asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obraťte a pečte už asi jenom 1 minutu.
- Placky pokládejte na sebe (ideálně do mikrotenového sáčku, trochu se zapaří a změknou) a nechte vychladnout. Po vychladnutí budou měkké a vláčné.