Chcete si dopřát něco lahodného, ale zároveň zdravého? Co takhle vyzkoušet naše recept na low carb cuketové bramboráky!
Tato zeleninová variace tradičního bramborového pokrmu je plná chutě a textury, ale s nižším obsahem sacharidů, což je ideální volba pro ty, kteří dbají na svou stravu. Hlavní hvězdou těchto bramboráků je cuketa, která je bohatá na vlákninu a má nízký obsah sacharidů, což ji dělá skvělou volbou pro low carb stravování. Cuketa se jemně nastrouhá a smíchá se s nasekanou cibulí, petrželkou a vajíčkem, aby vytvořila základ pro naše bramboráky. Těsto se pak lehce osmahněte ve vymaštěné pánvičce, dokud se nevytvoří křupavá kůrka z vnější strany a jemná a měkká konzistence uvnitř. Výsledkem jsou bramboráky, které jsou plné lahodné zeleninové chuti, ale s nižším obsahem sacharidů a vyšším obsahem vlákniny.
Tyto low carb cuketové bramboráky jsou skvělou volbou pro rychlý oběd, večeři nebo dokonce jako příloha k jiným pokrmům. Jsou snadno připravitelné a představují skvělý způsob, jak si dopřát něco chutného a zároveň zdravého. Tak proč si nevyzkoušet tento lahodný recept ještě dnes?
Low Carb Cuketové Bramboráky
Ingredients
- 1 nastrouhaná cuketa
- 1 lžíce pomletých chia nebo lněných semínek
- 2 lžíce psyllium
- 1/4 hrnku lahůdkového droždí
- 2 lžíce mandlové mouky nebo klidně i pohanková, kukuřičná či pšeničná
- dochucení: sůl
- pro chuť á la „bramboráky“: 2 stroužky česneku lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky
Instructions
- Cuketu si nastrouháme nahrubo.
- Do misky k cuketě přidáme droždí, psyllium, na mouku rozemleté lněné nebo chia semínko, sůl a mouku (pro zcela low carb dejte mandlovou, jinak můžete použít jakoukoliv jinou). Dále přidáme i rozmělněný česnek, kmín a majoránku.
- Zamícháme a necháme 5-10 minut odstát.
- Nyní máme dvě možnosti: péct v troubě nebo na pánvičce.
- Smažíme na pánvičce: lžící nabereme těsto a v ruce zformujeme placičku, vložíme na pánvičku a ještě trochu zploštíme pomocí obracečky nebo lžíce. Smažíme na suché (v případě dobré pánvičky) nebo na olejem vymazané pánvičce na středním plameni. Po cca 3 minutách otočíme a propečeme dozlatova na druhé straně.
- Pečeme v troubě: zapneme si troubu na 180°C a lžící si nabereme těsto, zformujeme placičku, kterou vložíme na pečící papír nebo olejem vymazaný plech a zmáčkneme tak, aby vytvořila tenkou placičku. Pečeme 10 minut z jedné strany, pak obrátíme a pečeme 10 minut z druhé strany.
- Necháme trochu vystydnout a podáváme dle libosti (tipy s čím podávat viz níže, odstavec Praktické).